Annons:
Livsmedel i ståltåg klimatsmart
Det fanns utrymme i det olastade stålämneståget från Borlänge till Luleå. Sedan i höstas transporterar Ica tre lastbilstrailrar med livsmedel varje dag till Luleå. Utsläppen av koldioxid reduceras med 440 ton per år.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik, Martin Oscarsson,
Green Cargo Mb 4004 och 4005 anländer till Boden med ett stålämneståg från Luleå i januari 2020. I tåget är ett par vagnar för lastbilstrailers inkopplade.
Annons:
Ett lysande exempel på en järnvägslösning med kombination av olika godsflöden genom ett unikt samarbete mellan flera parter.
Robert Vintander, branschchef Handel & Logistik på Green Cargo.
”Ett lysande exempel på en järnvägslösning med kombination av olika godsflöden genom ett unikt samarbete mellan flera parter”, säger Robert Vintander, branschchef Handel & Logistik på Green Cargo.
Green Cargo kör sedan många år tre tåg i varje riktning mellan Luleå och Borlänge varje dygn året runt. Stora stålämnen, slabs, transporteras drygt 100 mil från SSAB;s stålverk i Luleå till SSAB:s valsverk i Borlänge på 15-16 timmar.
Stålämnena väger 10-20 ton styck, tågen väger 3 000 ton.
Under returresan till Luleå rullar vagnarna för stålämnen tomma och tågen väger inte mer än 1 000 ton. Lok och vagnar måste dock till Luleå för att transportera fler stålämnen till Borlänge.
Genom att hänga på tre järnvägsvagnar för transporter av lastbilstrailrar kan Ica ersätta sex lastbilar som kör i skytteltrafik mellan Borlänge och Luleå med tre trailrar på tåg varje dag.
Med ståltåget genom vinterkvällen
Det har börjat mörkna innan tåg 9107 lämnar Boden C. Det har varit ett växelfel i Notviken, men 159 minuter sent kan lokföraren Stefan Sandström äntligen rulla iväg söderut på Stambanan genom Övre Norrland.
49 000 mil mindre landsvägskörning
Landsvägstransporterna minskar med 49 000 mil per år och utsläppen av koldioxid minskar med cirka 440 ton per år.
Tågtransporterna inleddes 11 oktober och har för det mesta fungerat väl.
”Vi hade ju stopp på Stambanan genom Övre Norrland ett par dygn på grund av det omfattande snöfallet och en tågurspårning i mitten av januari men i övrigt har tågen rullat på”, säger Robert Vintander.
Tågtransporterna för Ica mellan Borlänge och Luleå är ett samarbete mellan Ica, Green Cargo, Logs, Maserfrakt, Kyl- och Frysexpressen Nord och SSAB.
”Vi har under lång tid arbetat med optimering av Ica:s transporter, både ur ett hållbarhets- och effektiviseringsperspektiv, bland annat genom att överföra vägtransporter till järnväg och sjöfart i så stor utsträckning som möjligt”, säger Emma Lindström, logistikdirektör Ica Sverige.
”Att använda outnyttjad kapacitet istället för lastbilar mellan Borlänge och Luleå innebär inte enbart stora vinster för klimatet utan är också ett kostnadseffektivt transportsätt som gynnar alla parter.”
Emma Lindström, logistikdirektör Ica Sverige
Foto: Björn Dahlin
Snöslungor håller spåren öppna
Det var konventionella snöplogar, gamla ploglok och motortrallor med snöborstar som gjorde järnvägarna farbara efter snökaoset förra veckan. Men om drygt ett år har Trafikverket tre effektiva snöslungor i tjänst.
Ett tomt ståltåg med inkopplade vagnar för lastbilstrailers på väg norrut vid Österås strax norr om Långsele i juli 2020.
Fossilfria transporter år 2030
Enligt Ica Gruppens bränslestrategi ska vägtransporter i Sverige vara fossilfria till år 2030. I storstadsregionerna ska detta uppnås redan 2025.
Emma Lindström tycker att järnvägstransporterna hittills fungerat väl.
”Upplägget har nu rullat i 13 veckor och i stora drag är vi nöjda”, säger hon. ”Vi har haft några driftsstörningar i form av väderpåverkan, urspårning och mänskliga faktorer.”
”Vårt kylda flöde är känsligt med korta ledtider och förseningar får en direkt påverkan på våra butikers leveranser. Därför behöver vi tillsammans med övriga inblandade jobba vidare på driftssäkerheten men också på alternativlösningar då incidenter sker.”
”Men tåg ger oss stora miljöeffekter och vi är glada och stolta över att vi kommit igång med en tåglösning där vi distribuerar varor till butik”, säger Emma Lindström.
Som Järnvägar.nu tidigare berättat går en relativt liten del av livsmedelstransporterna i Sverige på järnväg.
Mer livsmedel på tåg efter corona
En mycket liten del av de varor som säljs hos de fyra stora dagligvaruhandlarna har nått lager och logistikcenter med järnväg, Men en effekt av coronapandemin och svårigheterna att få lastbilstransporterna att fungera kan bli att mer varor körs med tåg.
Coop kör sedan några år livsmedel på tåg från Mälardalen till södra Sverige och Lidl importerar varor till sitt lager på tåg från Tyskland. Men Dagab har hittills varit sämre på flytta transporter från landsväg till järnväg.
”Cirka 80 procent av Ica:s kolonialvaror från Europa kommer med tåg”, säger Emma Lindström. ”Vi transporterar även en del frukt och grönt med tåg från bland annat Spanien och Italien.”
”Vi ser en potential i att öka tåg-andelen på Ica eftersom det tar oss mot vårt fossilfria mål och därför utreder vi löpande olika möjligheter.”
Flera hinder för mer gods på tåg
Men det finns hinder för en genomgripande överföring av gods från landsväg till järnväg.
”Vårt gods utgörs till stor del av livsmedel som kräver ett snabbt flöde från producent till konsument”, säger logistikdirektören Emma Lindström. Det kräver ett intrimmat logistikflöde som inte har stor tolerans för störningar.”
”Ledtiderna är känsliga och även om tillförlitligheten på tåg överlag är relativt hög så får en incident en stor påverkan. Vid stora volymer är detta en ännu större utmaning.”
Lindström ser också placeringen av många tågterminaler som en ytterligare utmaning.
”Om dragningarna med lastbil till och från terminalerna blir för långa försvinner del av incitamenten i form av miljönytta och ekonom”, säger hon.
”Dessutom fluktuerar våra godsvolymer över säsong och vecka vilket gör att vi på totalen behöver ha en flexibel transportlösning.”
Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
ANNONS:
Relaterat innehåll:
Snälltåget till salu
Transdev har beslutat sälja Snälltåget och Merresor Buss, dotterbolagen som kör kommersiell trafik. Transdev kommer i fortsättningen endast att bedriva upphandlad trafik. Vem som köper Snälltåget är ännu oklart.
Inga stora störningar i jultrafiken
Tågtrafiken har fungerat hyfsat under inledningen till julhelgen. SJ har ställts in ett antal tåg men förseningarna har varit måttliga trots bistert vinterväder i delar av landet.
Lastbil ersätter tåg i Norrköping
På måndag stoppas järnvägstransporterna på Södra hamnspåret i Norrköping. Rälsen ska rivas upp, här ska byggas bostäder. Resultatet blir drygt 3 000 fler lastbilstransporter varje år.
Fullsatta tåg till jul
Det blir nästan lika många resenärer i tågtrafiken inför julhelgen som under rekordåren före coronapandemin. Många nattåg till Norrland är redan fullbokade.