Annons:
Ny dokumentär om Loshultsbranden
Den 19 januari har Ve och förbannelse, en historisk dokumentär om den skogsbrand som drabbade norra Skåne sommaren 1921, smygpremiär på Regionmuseet i Kristianstad.
Den historiska dokumentären Ve och förbannelse är berättelsen om den fruktansvärda skogsbrand som drabbade norra Skåne sommaren 1921.
Det var en extremt torr sommar men trots varningar fortsatte Christianstad–Hessleholms–Järnvägsaktiebolag att elda sina lok med torv. Något som skulle komma att få katastrofala följder.
Den 12 juli 1921 startade ånglok nr. 17 den skogsbrand som gått till historien som Loshultsbranden.
Ånglok nr. 17 finns i dag på Järnvägsmuseet i Kristianstad.
Filmen skildrar den nästan två veckor långa kamp som ortsbor och soldater tvingades utkämpa mot en av de största skogsbränder som drabbat Sverige. Med spadar och lövruskor försökte man begränsa eldens spridning men den torra omgivningen och kraftiga vindar gjorde det omöjligt. Istället spred sig elden snabbt över ett stort område. Med oro och vånda flydde folk sina hem men många valde att stanna kvar i ett desperat försök att rädda det lilla man ägde, med risken att brännas till döds.
Med hjälp av intervjuer, gamla fotografier, tidningsartiklar och iscensättningar återskapas brandens olika skeden i filmen. Ve och förbannelse lyfter fram de drabbades historia och berättar om släckningsstyrkornas svåra kamp.
Bakom dokumentären står Bengt Grewin som har en lång bakgrund inom film- och tv-branschen. Ve och förbannelse är Bengt Grewins andra dokumentär. I Ett alldeles ovanligt vanligt liv från 2018 skildrar han sin mormors uppväxt och livsvillkor i Vakö utanför Älmhult vid förra sekelskiftet.
Premiärvisningen den 19 januari är enbart för särskilt inbjudna och press. Filmen visas för allmänheten på Släktforskningens dag, den 20 januari, kl 13 och 15.

Foto: Regionmuseet Skåne
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Succé för Snälltågets linje till Köpenhamn
För ett år sedan, den 17 maj 2024, invigde Snälltåget linjen Stockholm–Köpenhamn, som sedan slutet av oktober förra året kör varje dag. Intresset för linjen har varit stort och bokningsläget inför sommaren är betydligt högre jämfört med förra året.
VR har Sveriges nöjdaste tågresenärer 2025
VR får högst betyg av alla svenska tågbolag i årets mätning från Svenskt Kvalitetsindex, SKI. Med ett kundnöjdhetsindex på 76,7 placerar sig VR långt över branschsnittet – och utses därmed till Sveriges populäraste tågföretag 2025.
SJ och Skistar vill att fler tar tåget
SJ och Skistar inleder ett samarbete för att få fler svenskar att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
Första helrenoverade spårvagnen i Göteborg
Den första av Västtrafiks 79 klassiska M31-spårvagnar är nu färdigrenoverad i Tjeckien. Efter en omfattande uppgradering är den snart redo att rulla på Göteborgs gator igen. Den 24 april anländer den hem och lastas av i Göteborg.
Västtrafik vill köpa 65 nya spårvagnar
Västtrafiks styrelse har beslutat att rekommendera regionstyrelsen i Västra Götaland att ge klartecken för en upphandling av 65 nya spårvagnar.
Train & Rail i Stockholm fullbokad
Train & Rail håller öppet 6–8 maj på Stockholmsmässan. Med ett fullspäckat seminarieprogram och en helt fullbokad utställningshall har mässan 74 helt nya utställare jämfört med premiäråret 2023.
Ny passage under järnvägen i Gagnef
I Gagnef ska två plankorsningar längs Dalabanan mellan Borlänge och Mora rivas och ersättas med en ny passage under järnvägen. Projektet utförs av Svevia på uppdrag av Trafikverket. Syftet är att öka trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten.
VR högst punktlighet Stockholm–Göteborg första kvartalet
Under årets första tre månader var 81 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg i tid. Det är 4 procentenheter högre än andra snabbtåg på sträckan.
STAX 25 mellan Gävle och Ockelbo
Järnvägen mellan Gävle och Ockelbo blir STAX 25. Sveab Järnväg har fått i uppdrag av Trafikverket att förstärka bandel 243.
Järnvägsunderhåll i hög hastighet
Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.