Annons:

Publicerad: 2024-02-25

Ny urspårning på Malmbanan

Ett tomt malmtåg på väg från Narvik till Kiruna har spårat ur vid Vassijaure. Inga personskador är rapporterade enligt LKAB.

Strax före klockan åtta på lördagskvällen den 24 februari inträffade en ny urspårning vid Vassijaure station på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Det är samma plats som den förra urspårningen som orsakade ett stopp på 65 dagar på linjen. Trafiken återupptogs efter det stoppet tisdag 20 februari med begränsad hastighet och sänkt maxlast på malmtågen. 

LKAB väntar på klartecken från Trafikverket för att påbörja röjning och bärgning. Det var hårt väder i området på lördagskvällen.

“Jag vet att det ska vara ett möte med järnvägsföretagen och LKAB. Vi får se i morgon (söndag) förmiddag vad man har kommit fram till”, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, till TT.

 

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

SJ uppgraderar sitt biljettsystem

Under april byter SJ ut sitt 30 år gamla bokningssystem mot ett nytt och molnbaserat system. Flera funktioner i det nya systemet har tagits fram i nära dialog med olika kundgrupper. 

Nyhet

Sandahls vann striden om Arken

Göteborgs Hamn måste upphandla driften av kombiterminalen Arken. Driften tilldelades Gothenburg RoRo Terminal 2022 men Sandahl Logistik begärde överprövning. Förvaltningsrätten gick på Sandahls linje och domen har nu fastställts av Högsta Förvaltningsdomstolen.

Notis

Fem Reginor till Norrtåg

Norrtåg får ta över de fem Regina X52-2-tågsätten som nu används av Västtrafik. Det har Transitio som äger och förvaltar fordonen nu beslutat. Övertagandet sker i maj 2026.

Notis

SL höjer tilläggsavgift

Den 2 april höjer Stockholms Lokaltrafik, SL tilläggsavgiften till 1 850 kronor. Den som inte kan visa upp giltig biljett i en biljettkontroll får en tilläggsavgift och måste även köpa en enkelbiljett.

Notis

Tolv Traxx-lok för Malmbanan

Europeiska unionens Järnvägsbyrå ERA har godkänt Nordic Re-Finances Traxx-lok med ETCS för användning även i Norge. Därmed kan loken användas på hela Malmbanan när banan utrustas med tågsäkerhetssystemet ERTMS.

Notis

Så blir nya Norrköpings Centralstation

Norrköpings kommun har tillsammans med Sveriges Arkitekter arrangerat en tävling om hur den nya centralstationen ska se ut. En jury har utsett ett vinnande förslag, Railway Renaissance, framtaget av Wingårdhs, Fredriksson Arkitektkontor, Bogl och Sigma Civil.