Annons:
Nygammal bro har nått Vänersborg
Om tre månader ska tågen åter börja rulla över Trollhätte kanal i Vänersborg. Under lördagen transporterades klaffbron på pråm från Göteborg till Vänersborg på Göta älv.
Text: Ulf Nyström Foto: Kasper Dudzik

Sound Horizon stävar upp för Göta älv på lördagsmorgonen och har just passerat Angeredsbron. E6 till vänster om älven och Vänerbanan och E45 till höger.
Annons:
”Arbetena har gått bra och vi ligger i fas med tidsplanen”, säger Håkan Gustafsson, projektledare på Trafikverket.
”Nu är alla delar är på plats i Vänersborg och på måndag kommer vi att börja montera samman alla broelement om vi får tjänlig väderlek”.
145 ton tung broklaff
Transporten av pråmen med den 43 meter långa och 145 ton tunga broklaffen inleddes vid sjutiden på lördagsmorgonen.
Jinert ansvarade för transporten från Landskrona till Vänersborg. Svensk Sjöentreprenad skötte bogseringen med hjälp av Sandinge bogsering & sjötransport i Lysekil och bogserbåten Sound Horizon.
Pråmen med broklaffen kom till Frihamnen i Göteborg för några dagar sedan. Bogseringen uppför älven tog lite längre tid än beräknat. Det strömmade 900 kubikmeter vatten i sekunden i älven och Sound Horizon fick jobba hårt för att pressa upp pråmen mot Vänersborg.
Kraftig ström i Göta älv
Medelvattenföring i Göta älv norr om Kungälv är 560 kubikmeter per sekund. Det maximalt tillåtna flödet enligt gällande vattendom är 1 030 kubikmeter per sekund.
Pråm, broklaff och bogserbåt anlände till Trafikkanalen i Vänersborg vid niotiden på lördagskvällen.

Göta älv var blank som en spegel när pråmtransporten närmade sig Lilla Edet men strömmen var stark, 900 kubikmeter vatten per sekund rann ner mot Västerhavet.
Då fanns torn och motvikt samt motviktarm som väger sammanlagt 139 ton redan på plats. Motviktens tyngd kommer öka när motvikten fylls betong nästa vecka.
Den östra tillfartsbron vägde strax under tio ton när den lyftes på plats förra veckan men då var inte allt spårmaterial monterat.
Sprickor upptäcktes förra våren
Vid en inspektion i mars förra året upptäcktes sprickor i den bärande konstruktionen på den drygt 100 år gamla enkelklaffbron över Trollhätte kanal i Vänersborg.
Beskedet från Trafikverket var då att bron skulle vara åtgärdad inom en månad men det fanns osäkerhetsfaktorer.
En månad senare hade Trafikverket funnit att bron var i sämre skick än man befarat och man insåg snart att det var lönlöst att försöka lappa och laga den gamla bron. Beslutet blev att bygga en helt ny bro, till det yttre nästan identisk med den gamla.

Lång väntan på ny bro
Den gamla bron över kanalen i Vänersborg skulle repareras under tre veckor och sedan skulle tågen åter kunna rulla över bron. Tio månader senare är bron borta och en ny bro dröjer ytterligare drygt ett år.

De fyra slussarna i Trollhättan forcerades under lördagskvällen och den 145 ton tunga och 45 meter långa broklaffen hade därefter bara en sluss kvar innan Vänersborg.
Projektering och upphandling av den nya bron inleddes omedelbart och ett antal verkstäder fick i uppdrag att tillverka olika delar till den nya bron.
”Vi behåller fundamenten och eftersom vi inte fått öka eller förändra belastningen på fundamenten har vi varit tvungna att bygga en bro som är nästan identisk med den gamla”, säger Håkan Gustafsson.
”Hade vi haft tid att bygga en helt ny bro hade vi inte valt den här utformningen men personligen tycker den är häftig.”
Montering i Landskrona
Delarna har under hösten transporterats till Landskrona där de på prov monterats samman hos PMK som tillverkat broklaffen.

Broklaffen för Älvsborgsbanan passerade med god marginal under Vänerbanans lyftbro i Trollhättan under lördagskvällen.
Håkan Gustafsson räknar med att bron ska vara funktionsduglig kring årsskiftet.
”Fartygstrafiken i Trafikkanalen i Vänersborg är stoppad från måndag morgon klockan 08 exakt en vecka framåt”, säger han.
”Under den tiden ska vi montera ihop bron komplettera motvikten med några ton betong så motvikt och broklaff balanserar varandra.”
”SMHI förutspår hyfsat väder med avtagande vindar och plusgrader. Vi bill inte ha någon nederbörd när vi gjuter betongen och balanserar bron.”
Tågen kan rulla om tre månader
”Därefter ansluter vi spåren och testar så allt fungerar”, säger han.
”Vi räknar med att kunna återuppta järnvägstrafiken under februari–mars.”
Älvsborgsbanan kommer att användas för omledningståg under de helgavstängningarna av Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås som sker i samband med bytet av kontaktledningsanläggningen under två och ett halvt år med start i mars nästa år.
Under de snart två åren som tågtrafiken varit stoppad mellan Öxnered och Vänersborg på Älvsborgsbanan har persontågen vänt i Öxnered respektive Vänersborg och resenärerna utväxlats med bussar.

Ulf Nyström
Redaktör på Järnvägar.nu
Mer om kontaktledningsbytet mellan Alingsås och Göteborg
Tio växlar utbytta på Västra stambanan
Under påskhelgen har tio gamla, hårt slitna växlar på Västra stambanan mellan Katrineholm och Hallsberg bytts ut mot nya växlar.
Många inställda tåg under påskhelgen
Omfattande banarbeten under påskhelgen medför att många tåg är inställda eller omledda. Bussar ersätter tågen i stora delar av Västsverige och mellan Stockholm och Bålsta.
Göteborg C byggs om för längre tåg
Säckbangården i Göteborg kommer att byggas om för att möjliggöra trafik med 400 meter långa tåg. Men ombyggnaden inleds inte förrän Västlänken är klar och kommer av allt att döma inte att vara färdig förrän i slutet av 2030-talet.
VR högst punktlighet Stockholm–Göteborg första kvartalet
Under årets första tre månader var 81 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg i tid. Det är 4 procentenheter högre än andra snabbtåg på sträckan.
Infranord vinner basunderhållskontrakt för Hallsberg-Laxå
Trafikverket har tilldelat Infranord uppdraget att utföra basunderhåll av järnvägsanläggningen Västra Stambanan, Hallsberg-Laxå samt Hallsberg rangerbangård. Anbudssumman uppgick till 475 MSEK.
Tågtrafiken stoppas 16 helger i år
Tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås stoppas under 16 veckoslut i år. SJ och VR kör snabbtågen via Borås och Trollhättan. Pendeltåg, regionaltåg och några VR-tåg ersätts med buss.
Oväntat punktliga tåg
Tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås har fungerat riktigt bra sedan början av januari när arbetet med bytet av kontaktledningsanläggningen inleddes och enkelspårstrafik infördes mellan Olskroken och Partille.
Intensiv banarbetssäsong väntar
Årets banarbetssäsong ser ut att bli den mest intensiva någonsin. I januari startade en omfattande upprustning av Västra stambanan och under 2025 genomför Trafikverket fler än 1700 jobb över hela landet.
Upprustningen av Västra stambanan påbörjad
Arbetet med bytet av kontaktledningsanläggningen på Västra stambanan mellan Olskroken och Alingsås har inletts. Först byts elanläggningen på nedspår mellan Sävenäs hållställe och Partille.
Bygg bort Sveriges värsta flaskhals
Den värsta flaskhalsen på de svenska järnvägarna finns på Västra stambanan mellan Göteborg och Alingsås. Nu pågår ett kortsiktigt och onödigt järnvägsprojekt på Västra stambanan, en utbyggnad av två förbigångsspår vid Lerums station. Ett högriskprojekt med kort livslängd. Det menar Björn Stahre och Lennart Wassenius som är verksamma i Tankesmedjan/Järnvägsföreningen i Lerum.
ANNONS:
Senaste nyheterna:
ERTMS på en tredjedel av Malmbanan
Drygt en tredjedel av Malmbanan har nu det nya tågsäkerhetssystemet ERTMS. 6 maj kopplades sträckan mellan Kiruna och Bergfors in i systemet som nu omfattar 15 mil på Malmbanan och knappt tre mil på sidobanan Råtsi-Svappavaara.
Kaos i containertrafiken
All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.
Tågtransporter hotas av nedläggning
Hösten 2021 inleddes virkestransporter från Fiskarheden på Västerdalbanan. Nu hotas de av nedläggning. Det gamla ERTMS-systemet som finns på Västerdalbanan klarar inte de många och långa godstågen som nu trafikerar banan.
Storsatsning på Malmbanan
Trafikverket genomför de närmaste åren en storsatsning på Malmbanan. I år fullbordas spårbytet mellan Gällivare och Råtsi samtidigt som flera bangårdar förlängs för att klara längre tåg.