Annons:
Toppmöte mellan LKAB, Trafikverket och BDX
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och BDX vd Catrin Ingvarsson träffades i Kiruna onsdagen den 10 januari. Anledningen till mötet var att gå igenom arbetet med återställningen av banan efter urspårningen i Vassijaure den 17 december. Det skriver LKAB på sin hemsida.
Arbetet i Vassijaure har hittills bedrivits under bitvis svåra förhållanden med hårt och kallt väder och områden med permafrost där slipersbytet går långsamt. Bedömningen fortfarande att arbetet ska kunna vara klart och trafiken i gång till slutet på januari. Dock med reducerad kapacitet.
“Det här var inte ett möte där vi är frustrerade. Vi fokuserade nästan helt på framtiden. Vad sker nu, vad har vi lärt oss och vad tar vi med oss. Att hela banan stängs av i 40–50 dagar efter en olycka får inte hända igen”, säger Jan Moström.
Med ett dubbelspår hade trafiken varit igång mer eller mindre direkt konstaterar Jan Moström.
“Det är en fråga för regering och riksdag, där det inte längre går att blunda för vilken samhällskritisk och känslig infrastruktur Malmbanan är och vilka värden som står på spel.”
“Jag tror alla är överens om att dubbelspår är vad som krävs för att få en robust bana men här och nu fokuserar vi på vad som kan göras bättre med den bana vi har under de närmaste åren”, säger Jan Moström.
“Vi är för sårbara helt enkelt”, konstaterar Roberto Maiorana.
En konkret utkomst av mötet är att man överens om att även entreprenörerna behöver komma in det gemensamma arbete som inletts.
“Allt är en balans mellan spår, spårunderhåll och vår produktion. Malmbanan är en kritisk faktor för att vi ska kunna leverera våra produkter och just nu är det den trånga sektorn sett till produktion. Stoppet har förvärrat situationen och gjort det än mer tidskritiskt att få till förbättringar i hur underhåll planeras och genomförs”, säger Jan Moström.
All pellets som inte kan levereras hamnar i stora högar vid förädlingsverken tills banan kan tas i drift igen.
“Vi kommer att hamna på tre till fyra miljoner ton färdiga produkter pellets som lagras vid våra förädlingsverk. Det motsvarar ungefär 300–400 tågsätt, något man kan jämföra med att vi i vanliga fall dagligen kör nio stycken så det är mycket att köra ikapp på en bana som är fullbokad”, säger Jan Moström.
Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana säger, att frågan kring Malmbanans kapacitet har diskuterats länge, och att det under mötet har fått en bra bild av omfattningen av olyckan.
“Olyckan i sig har inte gjort oss mer uppmärksamma, men den har gett väldigt stora konsekvenser, och det behöver vi lyfta och uppmärksamma och att det pågår så här många dagar”, säger Maiorana.
Två inriktningar att jobba efter
Resultatet efter mötet är att jobba med två huvudinriktningar partsgemensamt. Steg ett är hur man ska jobba med banan och den kapaciteten idag och som finns i närtid, vilket är mellan fem och tio år framåt.
“Steg två är att se hur den här otroligt viktiga kommunikationslänken se ut tio till tjugo år framåt. Kan vi ha en bana som är så otroligt viktig sett till naturresursperspektivet järnmalm, norsk lax och mycket annat som är beroende av en fungerande bana, och vi ser att vi har väldigt mycket samförstånd”, säger Moström.
Roberto Maiorana instämmer i Moströms resonemang, och förtydligar att det ligger flera åtgärder planerade i den nationella transportplanen.
“Igår kunde vi presentera att kan finansiera framtagandet av ett dubbelspår mellan Boden och Luleå och bädda för att kunna tidigarelägga en byggstart. Det är en av flera åtgärder vi är överens om att vi måste få igenom”, säger Roberto Maiorana.

Foto: LKAB
ANNONS:
Senaste nyheterna:
Train & Rail i Stockholm fullbokad
Train & Rail håller öppet 6–8 maj på Stockholmsmässan. Med ett fullspäckat seminarieprogram och en helt fullbokad utställningshall har mässan 74 helt nya utställare jämfört med premiäråret 2023.
Ny passage under järnvägen i Gagnef
I Gagnef ska två plankorsningar längs Dalabanan mellan Borlänge och Mora rivas och ersättas med en ny passage under järnvägen. Projektet utförs av Svevia på uppdrag av Trafikverket. Syftet är att öka trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten.
VR högst punktlighet Stockholm–Göteborg första kvartalet
Under årets första tre månader var 81 procent av VR:s snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg i tid. Det är 4 procentenheter högre än andra snabbtåg på sträckan.
STAX 25 mellan Gävle och Ockelbo
Järnvägen mellan Gävle och Ockelbo blir STAX 25. Sveab Järnväg har fått i uppdrag av Trafikverket att förstärka bandel 243.
Järnvägsunderhåll i hög hastighet
Stockholms tunnelbana kommer framöver att underhållas med modern höghastighetsslipning (HSG). Genom denna teknik, utvecklad av Vossloh, kan skador på rälsen effektivt avlägsnas, vilket förlänger spårens livslängd och minskar ljudnivån från tågtrafiken.
Infranord vinner basunderhållskontrakt för Hallsberg-Laxå
Trafikverket har tilldelat Infranord uppdraget att utföra basunderhåll av järnvägsanläggningen Västra Stambanan, Hallsberg-Laxå samt Hallsberg rangerbangård. Anbudssumman uppgick till 475 MSEK.
Snälltåget kör direkt till Chemnitz
Snälltåget förlänger nattåget Stockholm – Berlin till Europas kulturhuvudstad 2025 – Chemnitz – i Sachsen i Sydöstra Tyskland.
Så blir stationsområdet i Olofström
I tisdags fattade kommunstyrelsen beslut om hur stationsområdet i Olofström ska utformas. Stationsområdet kommer bland annat ha en entré från bron för gående och cyklister.
Spårspring ger tågstopp
Obehöriga som vistas i spårområdet blir ett allt större problem för tågtrafiken och för resenärerna. Enbart Tåg i Bergslagen drabbades av 370 incidenter som resulterade i 67 förseningstimmar förra året.
Tåg snabbare än flyg mellan Göteborg och Stockholm
Flygplan må vara snabbare än tåg – men tågresor kan vara snabbare än flygresor. Räknas passagerarnas totala restid går det till exempel snabbare att ta snabbtåget än flyget mellan Göteborg och Stockholm, visar en ny rapport baserad på data från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).