Annons:

Publicerad: 2024-04-02

Fem Reginor till Norrtåg

Norrtåg får ta över de fem Regina X52-2-tågsätten som nu används av Västtrafik. Det har Transitio som äger och förvaltar fordonen nu beslutat. Övertagandet sker i maj 2026.

Två av Norrtågs tvåvagnars Regina-tåg på Boden C i augusti 2023. FOTO: Anders Jansson

För att hantera den ökande efterfrågan på tågresor behöver Norrtåg som bedriver tågtrafik i Sveriges fem nordligaste regioner fler fordon.

Att Norrtåg nu har fått besked om att få överta fem Regina X52-2-fordonen gör det möjligt att utöka trafiken redan 2027.

”Det här är ett viktigt steg för Norrtåg och för norra Sverige” säger Joakim Berg, vd för Norrtåg.

”Dessa fordon ger oss möjligheten att öka antalet avgångar och göra det möjligt för fler att resa med tåg, vilket bidrar till en mer tillgänglig och hållbar region.”

Dubblad tågtrafik i norr

Norrtåg vill fördubbla tågtrafiken till år 2040. Men långt dessförinnan krävs nya fordon som ersättning för Regina-tåg och gamla pendeltåg av typ X11 som Norrtåg i dag använder. Trafiken kan utökas 2027 med fem bättre begagnade tågsätt från Västtrafik.

Fordonen används i dag av Västtrafik och är av samma utförande som Norrtågs sju Regina-tåg. Västtrafik har inte behov av tvåvagnars Regina-tåg när de nya X80-tågen sätts i trafik successivt från nästa år.

Från december 2026 kommer de fem Regina-tågen göra det möjligt att utöka av Norrtågs trafik. I första hand kommer de nya tågen satt användas för att fördubbla turtätheten på Haparandabanan och att köra ett tåg i timman Sundsvall och Umeå.

Det finns även en möjlighet att utöka trafiken mellan Sundsvall och Östersund. Samtidigt får Norrtåg fler reservfordon vilket minskar riskerna för inställda tåg.

ANNONS:

Senaste nyheterna:

Notis

Transdev tar över Mälartåg

Transdev tar över ansvaret för den tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen från MTR från och med den 16 juni 2024. Avtalet omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer och avtalstiden är två år.

Notis

Fyra tåg i timmen till Köpenhamn

Pågatågen nya tidtabeller och fler resmöjligheter från och med 10 december 2023. Samtliga Öresundståg är upprustade inför T24. Inredningen har bytts ut och tågen har målats utvändigt.