fbpx

Fyra nya Mb-lok till Green Cargo

En markant förbättring av resultatet, statlig miljökompensationen och goda framtidsutsikter ger Green Cargo möjlighet att köpa ytterligare fyra Mb-lok.

AV ULF NYSTRÖM • Publicerad 2 maj 2022

FOTO: KASPER DUDZIK
Två Green Cargo Mb-lok passerar Forsmobron över Ångermanälven med norrgående stålpendel i juli 2021.

 

“Vi har en väldigt positiv tillväxt sedan ett år tillbaka”,säger Ted Söderholm, vd I Green Cargo. “Transformationen fortsätter, medicinen biter.”

Green Cargo har under .många år lidit av minusresultat, de flesta kvartalen och så gott som alla helår har resulterat i röda siffror.

Men ett omfattande omdaningsarbete av koncernen och statliga bidrag i form av så kallad miljökompensation och återbetalning av en betydande del an banavgifterna under 2020 och 2021 har undanröjt risken för kontrollbalansräkning och i sista steget en konkurs.

EU stoppade ägartillskott

Regeringen hade planerat att ge ett ägartillskott på 1,4 miljarder kronor men EU-kommissionen punkterade de förhoppningarna.

I stället har regeringen utökat miljökompensationen vilket betyder att Green Cargo och övriga godstågsbolag tillförs 100-tals miljoner kronor per år.

“Det betyder naturligtvis mycket för oss men samtidigt upplever vi en organisk tillväxt och ett sällan skådat intresse för godstransporter på järnväg”, säger Ted Söderholm.

“Alla transportsegment, alla branscher, går bra. Handel skog, stål, kemi och logistik har stark efterfrågan.”

Enligt Söderholm är prognosen för helåret positiv men det finns orosmoment.

Det finns flera orosmoln

“Inflationen är hög vilket kan dämpa konjunkturutvecklingen. Kriget i Ukraina kan påverka omvärlden mer än hittills. Dessutom påverkas fordonsunderhållet redan av kriget, Ukraina har varit en betydande leverantör av järnvägshjul”, säger han.

Nettoomsättningen under första kvartalet 2022 blev 1 168 miljoner kronor,  en ökning med 128 Mkr jämfört med första kvartalet förra året.

Rörelseresultatet blev +51 Mkr jämfört med -79 Mkr första kvartalet 2021, en förbättring  med 130  Mkr. Miljökompensation utgick med 65 Mkr, första kvartalet förra året utbetalades inget sådant statligt stöd.

Resultatet efter skatt för första kvartalet i år blev +42 Mkr jämfört med-92 Mkr motsvarande kvartal förra året.

“Vi har en väldigt positiv tillväxt sedan ett år tillbaka”

 

Ted Söderholm vd på Green Cargo

FOTO: KASPER DUDZIK
Green Cargo Rc4 1272 och 1313 med godståg på Västkustbanan vid Falkenberg den 2 april 2022.

Klartecken för fyra nya lok

Green Cargos styrelse gav i ansluning till offentliggörandet av kvartalsrapporten klartecken till inköp av ytterligare fyra Mb-lok.

Green Cargo beställde i december två Mb-lok lok och kommer om något år att förfoga över 22 sexaxliga lok med hög dragkraft.

“Vi har behov av fler moderna och kraftfulla lok”, säger Ted Söderholm. “Många av våra kunder vill att vi använder de mest energieffektiva loken i transporter för dem men vi har ännu inte beslutat i vilka tåg de nya loken ska användas.”

16 lok används i stålämnestågen

De 16 levererade Mb-loken används i stålämnestransportena för SSAB Luleå-Borlänge och Oxelösund-Borlänge.

Green Cargo har en ramavtal med loktillverkaren Softronic i Rumänien om levererar eran av upp till 100 Mb-lok under tio år.

Green Cargo köper två lok – Järnvägar (jarnvagar.nu)

Nytt kapital räddar Green Cargo – Järnvägar (jarnvagar.nu)

Massivt statsstöd till godstågen – Järnvägar (jarnvagar.nu)

ANNONS

Fler artiklar

Storsatsning på tåg i väst

Storsatsning på tåg i väst

Västtrafik hoppas kunna öka tågresandet med 50 procent när Västlänken står klar. Trafiken utökas på nästan alla sträckor i Västra Götaland. Satsningen kräver 35 nya tågsätt utöver de 45 som levereras de närmaste åren.

read more
Dyra omvägar för godstågen

Dyra omvägar för godstågen

Att köra godståg från Sävenäs rangerbangård i Göteborg till Halmstad, cirka 15 mil, tar normalt två timmar. Men nu tar de drygt fyra timmar och kostar Green Cargo fyra miljoner kronor.

read more

Vill du läsa fler artiklar?