Annons:

Publicerad: 2024-10-07

Lång väntan för godstågen

De långa körtiderna för godstågen på Västra stambanan blir ännu längre när kontaktledningen byts mellan Olskroken och Alingsås. En del godståg leds om över Trollhättan och Kil, andra får stå åt sidan i Hallsberg i två timmar.

Text: Ulf Nyström  Foto: Kasper Dudzik

De långa körtiderna för godstågen på Västra stambanan blir ännu längre när kontaktledningen byts mellan Olskroken och Alingsås. En del godståg leds om över Trollhättan och Kil, andra får stå åt sidan i Hallsberg i två timmar.
Ett av CFL cargos containertåg mot Göteborg Skandiahamnen passerar Jonsered Östra 18 september 2024.

”Det ser ut som vi får igenom de flesta tågen under 2024 men 2026 och 2027 ser det väldigt besvärliga ut”, säger Stephan Ray, kommunikationschef på Green Cargo. ”Godstågen hamnar i strykklass.”

När kontaktledningsanläggningen mellan Olskroken och Alingsås byts ut under nästan tre år med start i januari nästa år tillåter Trafikverket generellt fyra tåg i varje riktning per timma; ett snabbtåg, ett regionaltåg, ett pendeltåg och ett godståg.

Inga godståg under eftermiddagarna

Under nätterna kommer godstågen att få alla tåglägen men under tre timmar på eftermiddagarna är det stopp för godstågstrafiken.

”Det blir besvärligt att tvingas köra de flesta godstågen under natten”, säger Stephan Ray.

”Lastning och lossning av tågen i hamnen sker dygnet runt och förutsätter att kontinuerligt flöde av tåg från och till hamnen om logistiken ska fungera och bangården inte korka igen.”

Green Cargo har beslutat att minska antalet tåg till och från Göteborg, att lägga ner en betydande del av vangslasttrasfiken och att krympa verksamheten på Sävenäs rangerbangård till hälften.

Green Cargo fortsätter skära ner

Green Cargo lägger ner rangeringen av tåg i Ånge och halverar verksamheten vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg. Verksamheten utökas i Hallsberg, Gävle och Sundsvall.

Verksamheten vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg halveras vid tidtabellsskiftet i december. Rc4-loken 1147 och 1197 står redo för avgång med tåg 15506 från Sävenäs rangerbangård i Göteborg i november 2022.

Annons:

”Vi kommer att byggs fler godståg i Kil, Hallsberg och Helsingborg när kapaciteten på Västra stambanan sjunker”, säger Stephan Ray.

CFL cargo kör för närvarande fyra–fem godstågspar per vardagsdygn på stambanan mellan Alingsås och Göteborg Skandiahamnen: ett–två tågpar per dygn till och från Insjön, ett tågpar till och från Hallsberg, ett tågpar till och från Jönköping och ett tågpar till och från Nässjö.

”Vi har varit ganska oroade men vi har fått tåglägen som är helt okej”, säger Mikaela Schön, vd på CFL cargo Sverige.

”Men vi undrar hur kolonnkörningen kommer att fungera i praktiken. Hur det ser ut på pappret är en sak och hur det kommer att se ut i verkligheten brukar vara en annan.”

CFL cargo kör ett tågpar via Kil

CFL cargo kommer att köra ett tågpar mellan Göteborg och Insjön via Trollhättan–Kil i ställer för via Skövde-Hallsberg.

”Flera av våra tåg för längre gångtider och det kommer att bli svårare att klara fordonsomloppen och det kan komma att krävas fler förare för att köra vissa tåg”, säger Mikaela Schön.

”Det blir en utmaning och det blir spännande att se hur det kommer att gå.”

Real Rail Sweden som ägs av Sandahlsbolagen Sweden kör två kombitågpar per vardagsdygn mellan Arken kombiterminal i Göteborg och Sundsvall respektive Umeå.

Real Rail får vänta två timmar i Hallsberg

”Vi kommer att tvingas stå cirka två timmar i Hallsberg med ett av våra tåg och det är naturligtvis ekonomiskt kostsamt”, säger David Sandahl, vd på Real Rail Sweden.

”Dessutom verkar det bli många stopp på förbigångsspår på stambanan för att släppa förbi snabbare tåg. Det kan komma att driva upp arbetstiden för lokförarna.”

Real Rail kommer att från tidtabellskiftet i december att köra tågen mellan Göteborg och Umeå via Botniabanan i stället för via Stambanan genom Övre Norrland.

”Trots att Botniabanan är relativt ny och modern tvingas tågen att stå på sidan vid flera tillfällen per tur för möten och förbigångar av regionaltåg”, säger David Sandahl.

Ulf Nyström

Ulf Nyström

Redaktör på Järnvägar.nu

ANNONS:

Senaste artiklarna:

Nyhet

Gammal kioskvagn som ny

Den första av de tio kioskvagnar som moderniseras av VR Fleetcare i Pieksämäki har nu satts i trafik i SJ:s Intercity-tåg mellan Stockholm och Dalarna. Samtidigt renoveras den gamla X2000-reserven.

Nyhet

SJ kör egna tågen i Danmark

Från tidtabellsskiftet i december kommer SJ:s lokförare att köra nattågen Malmö–Padborg. Sittvagnarna är äntligen i trafik men renoveringen av restaurangvagnarna drar ut på tiden. Avtalet med Hector Rail om tågdragningen genom Danmark förnyas inte.

Nyhet

Regeringen prioriterar vägunderhållet

Inga stora satsningar på nya eller utbyggda järnvägar. Marginellt ökat underhåll av befintliga järnvägar. Satsning av Malmbanan om någon annan betalar. Kraftigt ökat underhåll av vägar med fokus på längre och tyngre lastbilar.

Nyhet

Pendlarna drabbas hårdast

Pendeltågstrafiken drabbas hårdast när kontaktledningen bytas mellan Olskroken och Alingsås med start i januari 2025. Två av tre pendeltågs ställs in i högtrafik.